Tale ved demonstration i Holbæk

Onsdag den 5. oktober var der endnu engang demonstration i Holbæk mod de besparelser som flertallet i kommunalrådet har planlagt. Ligesom ved den første demo den 15.9, samledes hundredevis for at vise deres utilfredshed. Vi bringer her den tale som Lasse Bertelsen, medlem af Enhedslisten-Holbæk og af Socialistens redaktion, gav.

 

Tale:

For 20 dage siden var over 600 Holbækkere samlet foran kommunens administrationsbygning med den klare besked at de foreslåede besparelser på 204 millioner skulle tages af bordet.

Det er virkelig flot at så mange er mødt op igen i dag. Det viser at vi i Holbæk ikke bare har en velfærdsalliance. Vi har en velfærdsbevægelse!

Efter vores demonstration for 20 dage siden er jeg blevet kontaktet af flere folk fra forskellige dele af landet der havde hørt om hvad der var sket i Holbæk og som lykønskede os med at vi, efter københavn, havde den største demonstration af alle de 41 byer hvor der var demonstrationer. Det synes jeg godt vi alle sammen kan være lidt stolte af.

Noget vi desværre ikke kan være så stolte af er vores byråd. Desværre ser det ud til at de ikke har forstået budskabet.

Til trods for at der var mulighed for at mildne besparelserne med næsten 40 millioner ved at sætte skatten op har Venstre, Liberal Alliance og dansk folkeparti, valgt at fastholde skatten på samme niveau og gennemfører besparelserne på 204 millioner.

Det er simpelthen imponerende at politikerne i den grad kan være i stand til at ignorere borgerne og de ansatte.

For 20 dage siden valgte borgmesteren at vende ryggen til Holbæks borgere for i stedet at grave huller i den mark der på et tidspunkt skal blive til borgmesterens prestigeprojekt, nemlig en sportsby. Det var lidt kluntet gjort og udsendte et meget uheldigt budskab. Nemlig at prestige er vigtigere end velfærd.

Men vi kan jo alle begå fejl. Jeg synes at det ville klæ’ borgmesteren og kommer ud fra de tykke murer der adskiller ham fra Holbæks borgere. Han burde jo stå herude og forklare sig.

I det hele taget synes jeg at de vil klæ’ alle byrådspolitikerne at komme herud og forklare hvordan der kan lade sig gøre at der nu skal fjernes 204 millioner fra børn, ældre og ansatte.

Jeg har hørt fra ansatte i Holbæk kommune, at man fra kommunen side gør meget for at lige det private erhvervsliv. Med topstyring og dyre konsulenter. Hvor borgmesteren kunne være en slags direktør.

Men det fik mig til at tænke på hvad der var sket i det private erhvervsliv hvis en direktør afleverede et underskud på 204 millioner. Jeg tror at det ville blive fulgt af et spark et vist sted.

Jeg har også hørt at man inde i byrådet nu skal vælge mellem besparelser på 204 millioner og en besparelser på 170 millioner sammen med en skattestigning. Det er desværre hvad de t kommunale selvstyre i dag er reduceret til. Det svare til at kunne vælge om man vil have hugget sin venstre eller højre arm af.

Min holdning til det er klart at besparelser på 170 millioner stadig er uacceptabelt. Om det er 204 eller 170 millioner betyde det stadig flere hundrede fyringer og – at et kritisabelt service niveau bliver endnu mere kritisabelt.

Dette er ikke noget man kan byde de ansatte i Holbæk. Det er dem, der hver eneste dag sørger for at kommunen fungerer, dem der tager sig af vores børn, syge og ældre.

Vej og park fik sidste år valget mellem at hele sjakket fik en fyreseddel eller at de selv skulle finde besparelser på 4,5 millioner. Jeg ved ikke med jer, men jeg er ved at blive godt grundigt træt af den slags valg.

Som sagt er det meget der tyder på at besparelserne bliver gennemført. Men jeg håber vi kan give hinanden håndslag på at hvis politikerne skære ned, så vil det ikke blive glemt. Jeg vil opfordrer alle her og de faglige og politiske organisationer til at vi mødes igen. Og at vi fortsætter med at minde om hvem der står bag de mange fyringer.

Til sidst vil jeg bare sige der er håb for fremtiden. Ikke inde i byrådet. Men herude. Her er der håb for fremtiden.

Tak for ordet.

Se også video fra demonstrationen her – Lasse Bertelsens tale starter 01.20

Advertisements