Titusinder i kamp på 1.maj 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
foto:Jeppe Krommes-Ravnsmed

Titusinder af mennesker deltog over hele landet i diverse 1.maj arrangementer, som fagforeninger og venstrefløjen havde fået stablet på benene. Socialisten var med flere steder i landet.

Et af de steder var Helsingør. Årets 1. maj-arrangement med Enhedslisten og SF i Helsingør samlede 50 røde deltagere i alle aldre. Der blev serveret morgenmad, sunget røde sange og snakket politik. Der var tre talere: Magnus Westergaard fra SUF, Maria Gjerding, der sidder i folketinget for Enhedslisten samt Bente Borg Donkin, der sidder i byrådet for SF. Lokalet var blandt andet pyntet med røde faner og et vævet tæppe med Karl Marx-motiv. Der var desuden underskriftindsamling imod nye kampfly, ligesom der var forskelligt politisk materiale, blandt andet blev der solgt 15 eksemplarer af Socialisten.

This slideshow requires JavaScript.

Gladsaxe har længe været en by med stærke arbejder- og venstrefløjstraditioner og det ses til 1. Maj. Enhedslisten i Gladsaxe og Gentofte har sammen med SF i mange år arrangeret 1. Maj sammen og igen i år blev det en succes med 150 deltagere! Til morgenmødet blev der sunget Internationale og Når jeg ser et rødt flag smælde mens Pernille Skipper fra Enhedslisten mindede om at de sande nassere hverken var flygtninge eller kontanthjælpsmodtagere, men sad i skattely og gavnedes af Venstre-regeringens politik. Efterfølgende slog SF’s formand Pia Olsen Dyhr til lyd imod social dumping og pointerede at “hvor man før i tiden skulle købe en flybillet til Italien, England eller Tyskland for at finde et wild-west arbejdsmarked, så kan man i dag nøjes med en to zonersbillet.” Der var også taler fra ‘Velfærdsalliancen’ om demonstrationen den 12. maj og der blev givet en Ytringsfrihedspris til den feministiske debatør Emma Holten.

This slideshow requires JavaScript.

 

Til 3F-Kastrups 1.maj arrangement var flere hundrede mødt op. Formanden for fagforeningen, Henrik Bay-Clausen, holdt den første tale, hvor han talte om behovet for kamp mod regeringens angreb på velfærden. Sidste år var denne fagforening med til at sikre en sejr over Ryanair. Dette sagde han skal tjene som eksempel på, at sammenhold giver styrke, og give gejst til at fortsætte kampen. Bl.a. pegede han på de angreb, som de udliciterede københavnske skraldemænd er udsat for. Derudover blev det slået fast, at kampen mod TTIP bør være en afgørende opgave for den samlede fagbevægelse. Udover Henrik Bay-Clausen, holdt Johanne Schmidt-Nielsen sin første 1.maj tale her. Hun talte bl.a. om behovet for at kæmpe for nedsat arbejdstid. Efter hende var der også tale af Peter Hummelgaard (Socialdemokraterne) og Özlem Cekic (SF), mens Anne-Marie Helger blev tildelt årets aktivistpris.

This slideshow requires JavaScript.

Hos 3F-København var der traditionen tro også et stort 1.maj arrangement, hvor flere hundrede havnearbejdere, stilladsarbejdere, sømænd, postarbejdere, rengøringsansatte og andre aktivister deltog. Efter en række taler og afsyngning af international gik de i demonstration til fælledparken sammen med byggefagene.

This slideshow requires JavaScript.

På Blågårds Plads på Nørrebro afholdt Enhedslisten sit store fælles arrangement for alle aktivister og sympatisører i Københavns området. Parolen for årets demo var; ‘Der er penge nok’. Flere tusinde deltog i demonstration, hvor der var fokus på kampen mod velfærdsnedskæringerne i kommunerne og kampen mod Løkke-regeringen. Før afgang mod fælledparken lød tonerne af ‘Internationale’, som blev sunget meget flot og energisk af de mange tusinde socialister.

This slideshow requires JavaScript.

I Fælledparken  var titusinder af folk mødt frem for at deltage i kampdagen. Mange folk kom også forbi de mange boder med politiske materialer, bl.a. Socialistens bod. I Enhedslistens telt var der også god stemning og taler til sent.

This slideshow requires JavaScript.

Udover de nævnte steder, deltog aktivister fra Socialisten også i arrangementer hos fagforeningen LFS, Malernes fagforening, 3F-Taastrup og 3F-Aalborg.  Var du ikke en af de omkring 400 personer, der købte vores nye avis den 1.maj, så kan du få et eksemplar ved at skrive til os på socialisten@socialisten.dk