Bosniske arbejdere besætter fabrik

Fra protester mod privatisering af Dita fabrikken i 2012.

Fra protester mod privatisering af Dita fabrikken i 2012.

Arbejderne på fabrikken DITA i Tuzla, der producerer rengøringsmidler, har besat deres arbejdsplads. Fabrikken har siden 2012 været erklæret konkurs, hvilket skyldes en massiv overbelåning fra de private ejeres side. Lånene skulle hjælpe til forbedret produktion, men fabrikken så aldrig en øre af pengene.

Fabrikken beskæftigede engang mere end tusind arbejdere og leverede rengøringsmidler til hele det jugoslaviske marked. Nu er der kun omkring 100 arbejdere tilbage, og fabrikken eksisterer kun, fordi arbejderne i to år har holdt vagt ved fabriksporten for at forhindre, at de private ejere fjerner maskiner og værdier fra fabrikken.

Tuzla var engang et velfungerende industriområde, men er nu blevet forvandlet til en gold ørken med en arbejdsløshed på 52 procent. Den nationalistiske gangster-elite, der styrer Bosnien og Tuzla, siger, at Tuzla skal basere sig på turisme i stedet for industri. Disse ledere har i årevis tudet arbejderne ørene fulde af nationalistisk demagogi samtidig med, at de har stjålet statens ejendom og solgt fabrikker som DITA til skrupelløse private ejere.

I februar 2014 var arbejderne i Tuzla i front i de folkelige protester i Bosnien. Blandt de krav, der blev rejst dengang, var at alle de privatiserede og konkursramte virksomheder skal gen-nationaliseres, og at ejerne skal retsforfølges.

Erklæring fra arbejderne på DITA:

Vi, arbejderne på DITA I Tuzla, kæmper imod en bølge af korrupte privatiseringer, udbytning og asset-stripping, der ødelægger Bosnien-Herzegovina. I mere end to år har vi døgnet rundt stået vagt ved porten for at forhindre, at maskiner og andre værdier blev fjernet.

Privatiseringen af DITA blev udført sammen med korrupte politikere, dommere og banker, der gav giftige lån til de nye ejere – men pengene nåede aldrig fabrikken. Vores land lider under mangel på lov og ret. Kriminelle eliter har gennemført ændringer i loven, så ingen domstol kan dømme folk for økonomiske og finansielle forbrydelser.

Det legaliserede tyveri har berøvet os vore grundlæggende rettigheder; vi mangler at få udbetalt over 40 måneders løn; vi er blevet tvunget til at se familiemedlemmer dø, fordi vi ikke har haft råd til medicinsk behandling. Nu er konkurs-processen begyndt. Vi agter at fastholde besættelsen af fabrikken, og vi nægter at anerkende kuratorens myndighed, hvis ikke arbejdernes interesser bliver beskyttet eller der findes nye investeringer til at genaktivere fabrikken.

Vi står nu ved et kritisk punkt. Uden støtte udefra er det muligvis kun et spørgsmål om dage, førend vi vil blive tvunget til at bygge barrikader og modstå politiets angreb. Vi appellerer indtrængende til den internationale fagbevægelse og håber på moralsk og materiel støtte.

Arbejderne på DITA

Emina Busuladžić, leder af strejkekomitéen

Dževad Mehmedović , Tillidsmand Kontakt: busuladzic.emina@gmail.com

Advertisements