Bolivia: Vælgerne giver rødt kort til klassesamarbejdet!

Foto: Jeppe Krommes-Ravnsmed

Foto: Jeppe Krommes-Ravnsmed

Af Jeppe Krommes-Ravnsmed

MAS taber terræn ved lokalvalg i Bolivia Ligesom ved præsidentvalget den 12. oktober 2014, opnåede MAS ved lokalvalgene den 29.marts at blive det største parti nationalt set. Partiet vandt i 229 af kommunerne i de 9 regioner, hvilket svarer til godt 67,5 % landets 339 kommuner. I 2010 vandt partiet borgmesterposten i 231 kommuner.

Der er altså stadig opbakning til ”forandringsprocessen”, men vælgermæssigt er de gået tilbage, og flere af deres valgsejre har været med en meget lille margen, samtidig med de har mistet nogle vigtige bastioner. De tabte bl.a. guvernørposten i La Paz og borgmesterposten i byen El Alto, hvor den revolutionære opstand, der fik MAS til magten, startede tilbage i 2003.

Partiet har dermed tabt i alle de mest befolkede byer i landet, og mange af de mellemstore byer, hvor de tidligere havde magten. Derfor må vagresultatet ses som et klart nederlag, og et faretegn for den videre ”forandringsproces”.

MAS, der blev født ud af de sociale bevægelsers kampe, har ladt flere virksomhedsejere, rige godsejere og tidligere højrefløjspolitikere repræsentere dem ved valget. Dette har ført til frustration og intern kritik i partiet og i de sociale bevægelser. Ved præsidentvalget i oktober 2014, blev det afspejlet ved at op mod 1 million bolivianere undlod at stemme, især på landet og i de vigtigste mineområder. Ved lokalvalget i marts 2015 blev højrefløjen i stedet direkte styrket.

Ledelsen af MAS har forsøgt at konsolidere partiets hegemoni, gennem pagter med borgerskabet og direkte klassesamarbejde. Men det er umuligt at tilfredsstille Jordløse bønder og rige godsejere på samme tid. Og det er umuligt at tilfredsstille fattige arbejdere og multinationale selskaber på samme tid.

Den favorable økonomiske situation, som Bolivia har oplevet de seneste år, og som har tilladt en vis social og politisk balance, er ikke længere tilstede. Den økonomiske krise, med begyndende fald i råvarepriserne, kommer til at påvirke landets økonomi mærkbart. Fremtiden for ”forandringsprocessen” i Bolivia afhænger af hvorvidt de sociale bevægelser lykkedes at kæmpe i mod infiltreringen fra højrefløjen, og forsøgene på at afspore processen indefra.

Advertisements