Skotsk venstrefløjskampagne bygger på et lag af aktivister

Ewan Gibbs

Ewan Gibbs

Som tidligere rapporteret, har der været et fløjopgør i det skotske Labour-parti. Resultatet, offentligtgjort i december, var en sejr til højrefløjen. Men hvis man kun ser på, hvordan medlemmerne stemte, vandt venstrefløjskandidaterne Neil Findlay og Katy Clark. Men på grund af stemmernes vægt (1/3 fagforeninger, 1/3 medlemmer, 1/3 parlamentarikere) var det ikke
tilstrækkeligt.  Vi har talt med Ewan Gibbs, der arbejder som undervisnings- og forskningsassistent på Glasgow Universitet, og som er aktiv på venstrefløjen i Skotlands Labour.

Hvilken rolle spillede fagbevægelsen i kampagnen?

Alle de store fagforeninger støttede Neil og Katy. Kun ganske få og ganske små fagforeninger støttede højrefløjen. Det er ikke sket tidligere i partiets historie, at fagbevægelsen bakker så massivt op om venstrefløjen. Tillidsfolk og faglige sekretærer var med til at bygge kampagnen, og vi brugte deres lokaler til kampagnens aktiviteter. Det bør imidlertid siges, at kampagnen også viste, hvor svag fagbevægelsen er blevet i Skotland. Stemmeprocenten lå kun på lidt over 10 procent. Katy Clark vandt temmelig stort over højrefløjens kandidat Kezia Dougdale.

På trods af fagforeningernes indsats vandt Neil ikke så stort blandt medlemmerne, som vi havde troet. Det skyldes til dels nogle tekniske ting, men det er et bekymrende signal om, at fagbevægelsens ledere er ude af stand til at mobilisere medlemmerne.

Hvordan adskilte denne kampagne sig fra tidligere ledelsesvalg?

For første gang siden 1981, hvor Tony Benn kandiderede imod Dennis Healy var der en med et tydeligt venstreorienteret program, der stillede op som modstander af den retning, Labour har bevæget sig i gennem flere årtier. Jeg kan huske ledelsesvalgene i 2006 og 2010, og dengang kunne venstrefløjens kandidater ikke engang opnå de nødvendige støtter for overhovedet at kunne opstille. Denne gang var det anderledes, og det manede myten om, at der ikke er nogle socialister i Labour, i jorden.

I løbet af kampagnen blev det tydeligt, at højrefløjen var bekymret. Murphy hyrede et privat callcenter til at ringe til medlemmerne, hvor vi havde frivillige aktivister. Murphy blev endda presset til at “overtage” nogle af de mærkesager, Neil snakkede om, især en højere mindsteløn, offentligt ejerskab af jernbanerne og modstand mod fracking.

Hvad vil der ske nu?

Venstrefløjen har et lag af aktivister, herunder en del unge, der også kan opnå støtte hos fagforeningerne. Det vigtigste er nu at bygge videre på dette. Campaign for Socialism (der stod bag Findlays kandidatur, red.) er begyndt at organisere lokale grupper, hvilket er et skridt i den rigtige retning. Men vejen frem vil blive ujævn. Labour ligger langt under nationalisterne i meningsmålingerne op til det kommende valg den 7. maj, og partiet kan lide et stort nederlag.

Vi vil forsøge at bevare så mange mandater som muligt, især for det mindretal af parlamentarikere, der ligger på venstrefløjen, fordi det kan have en indvirkning på den politiske situation i Skotland og Storbritannien. Til næste år vil der være valg i Skotland, og resultaterne af disse to valg kan åbne for, at venstrefløjen kan styrke sin position i partiet, men det kræver, at vi forbereder os.

Advertisements