Indien: 500.000 minearbejdere strejkede og vandt

Arbejderne i Indiens statsejede kulminer er imod regeringens planer om privatisering. Derfor strejkede de i januar måned og tvang energi-ministeren til at stoppe privatiseringsplanerne.

Strejken blev indkaldt af samtlige fem fagforbund, der ellers ofte har svært ved at samarbejde. Selv det konservative fagforbund BMS, der er forbundet til det hindu-nationalistiske regeringsparti BJP, bakkede op. Ifølge fagforeningerne var strejken den største af sin art siden 1974. Strejken blev udløst af regeringens planer om at begynde en privatiseringsproces af minedriften. Landets kulminer blev nationaliseret i 1970’erne Strejken omfattede det statslige kulmineselskab CIL og virksomheder, der er forbundet med CIL’s produktion. CIL står for 80 procent af den kulproduktion, som den indiske industri har brug for.

Halvdelen af landets elektricitet bliver genereret af kul, og derfor kunne strejken mærkes allerede fra første dag, den 6. januar. 96 kraftværker meldte, at de var direkte berørt, og sagde at de måtte indstille produktionen af strøm i de fem dage, strejken var varslet til. Under strejken fik kulminearbejderne støtte af elektrikerne og de ansatte i de statsejede banker, der også nedlagde arbejdet. Regeringen kunne hurtigt mærke den omfattende sympati for kulminearbejdernes kamp imod privatisering.

Derfor blev der allerede på strejkens anden dag indledt hemmelige forhandlinger mellem repræsentanter for regeringen, mineselskabet og arbejderne. Efter møderne erklærede minister for energi og kul, Piyush Goyal, at regeringen havde givet efter for arbejdernes krav, og at CIL ville forblive offentlig ejendom.

Advertisements