Mexico i flammer: Enorme protester efter studerendes forsvinden

Foto: Fernando Fuentes / Flickr / Creative Commons

Foto: Fernando Fuentes / Flickr / Creative Commons

Af Andreas Bülow

Den 26. september blev 43 studerende arresteret i Iguala i delstaten Guerrero, omtrent 200 kilometer fra Mexico City. Siden da er de ikke blevet set. Verden over har hundredetusinder demonstreret for at få dem tilbage i live. Sagen viser, hvor bundkorrupt den borgerlige mexicanske stat er.

De 43 studerende gik på et lærerseminarium i Ayotzinapa som er kendt for venstreorienterede og radikale strømninger. Den 26. september var de med i en fredelig demonstration, politiet hårdhændet brød ind i. Tre studerende blev dræbt på stedet og yderligere tre uskyldige iagttagere døde, mens 21 blev såret. Efterfølgende fik 43 studerende håndjern på og øjenvidner så dem blive båret ind i politivogne.

Over en måned efter bortførelsen er de endnu ikke set i live. Det har nu vist sig, at de studerende er blevet udleveret til et lokalt narkokartel, ”Guerreros Unidos”, som samarbejder med politiet.

Der har igennem længere tid være forlydender om at byen Igualas borgmester, José Luis Abarca Velásquez, og hans hustru María de los Angeles, har forbindelse med narkokartellerne. Det er nu blevet bevist, at borgmesteren var orienteret om de 43 studerendes arrestation og udlevering til narkokartellerne. Han er i midlertidig flygtet og undgår dermed retsforfølgelse.

Enorme masseprotester
Bortførelsen af de 43 har vakt enorm vrede og afsky i hele Mexico og internationalt. Protesterne faldt sammen med en række store studenterbevægelse iblandt de studerende fra IPN, det polytekniske institut, som startede som protester imod indskrænkning af skoledemokrati og omlægning af pensum udfra erhvervslivets interesser.

Gigantisk demonstration søndag den 26.10 indkaldt af partiet MORENA imod bortførelsen af de 43.

Gigantisk demonstration søndag den 26.10 indkaldt af partiet MORENA imod bortførelsen af de 43.

Den 8. oktober var der enorme demonstrationer i Mexico City og senest den 22. oktober, hvor hundredetusinder fyldte den centrale Zócalo-plads. Demonstrationen var en del af en 48-timers elev- og studenterstrejke, hvor også store demonstrationer fandt sted i bl.a. Spanien.

Bevægelsen er blevet meget politiseret. Startende med det enkle slogan: ”I har taget dem levende – vi vil have dem levende tilbage”, kræver demonstranterne nu også Mexicos præsident Peño Nietas afgang. På samme vis, er venstrefløjspartiet Morena og dets leder Manuel Lopéz Obrador nu gået med til at kæde dagens demonstration mod privatisering af olie sammen med kravet om at få de 43 tilbage i live. Den udspiller sig lige nu (26.10) med hundredetusinder samlet i Mexico City.

Grave og gennemhullede lig
Den mexicanske overklasse er ved at indse hvor seriøs denne massebevægelse er. Således trak amtsborgmesteren for Guerrero, Ángel Aguirre Rivero sig tilbage og en ny amtsborgmester har nu lovet at skærpe efterforskningen af de 43’s forsvinden. Indtil videre er 53 politimænd og lokale gangstere blevet anholdt, men alligevel er sagen ikke opklaret.

I følge den mexicanske avis La Razón, har provinsregeringen fundet 28 gennemhullede lig i hemmelige grave. Der udføres nu DNA-tests, for at fastslå om ligene er identiske med de 43 studerende.

Foto: Fernando Fuentes / Flickr / CC

Foto: Fernando Fuentes / Flickr / CC

Men uanset hvad, så afslører denne sag, hvor bundkorrupt staten er i Mexico. Iguala er langt fra det eneste tilfælde – alene i 2013 var der 3.000 af den slags ”forsvindinger”. Alle disse mord sker, fordi den mexicanske stat i bund og grund ikke er andet end et middel for narkokartellernes magtudøvelse. Hele våbenmarkedet og narkotikahandlen er en integreret del af Mexico, porten til USA og det store marked for organiseret kriminalitet.

De enkelte borgmestres handler med narkobaroner er ikke bare ”sorte får” i en sund flok. Vold og korruption er tværtimod kapitalismens grundvilkår i Mexico. De store protester vil fortsætte og det er sandsynligt at bevægelsen vil drage endnu mere avancerede konklusioner, idéer der peger frem mod behovet for en grundlæggende brud med den borgerlige stat og etableringen af en socialistisk arbejderstat fra neden.

Fagforeninger og studenterorganisationer i hele verden må tage kampen op og bygge solidaritet med de mexicanske studenter. Dette kan bl.a. gøres ved at skrive artikler og oplyse om den virkelige situation i Mexico, ved at arrangere demonstrationer foran ambassaderne eller indsamle underskrifter til kampagnen. Ligeledes bør Enhedslisten bruge sin parlamentariske repræsentation til at kræve, at den danske udenrigsminister rejser sagen overfor de mexicanske myndigheder og fordømmer bortførelsen af de 43.

Vores slogans er derfor:

#TodosSomosAyotzinapa
#EPNBringThemBack
#EPNRENUNCIA

(Vi er alle Ayotzinapa!
Præsident Enrique Peña Nieto, bring de studerende tilbage!
Træk dig tilbage, Præsident Enrique Peña Nieto!)

Advertisements