Urani Naamik! Demonstration imod uranudvinding i Grønland

 

Fra fredagens demonstration. Foto: Jeppe Krommes-Ravnsmed

Fra fredagens demonstration. Foto: Jeppe Krommes-Ravnsmed

Fredag den 1. august samledes omkring 100 personer til demonstration i København imod uranudvinding i Grønland. Demonstrationen blev til på initiativ af Falke Thue Mikailsen og var arrangeret i samarbejde med NOAHs Urangruppe. Samme dag var der også demonstration i Grønlands hovedstad Nuuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe fremmødte råbte taktfast ”Urani? Naamik!” (Uran? Nej tak!), mens de bevægede sig fra Rådhuspladsen mod Christiansborg slotsplads. Ved Christiansborg var der bl.a. tale af formanden for Inuit Ataqatigiit (IA), Sara Olsvig. IA var et af de partier der stemte nej, da det grønlandske landsting sidste år i oktober, med blot en stemmes flertal, besluttede at ophæve nultolerance politikken over for uranudvinding. IA har sagt at de vil sende spørgsmålet til folkeafstemning, hvis de vinder næste valg.

Du kan se Sara Olsvig tale her; https://www.youtube.com/watch?v=NGg9zLsolko#t=271

For at sikre en sejr til IA ved kommende valg er det vigtigt, som vi også skrev i vores løbeseddel til demonstrationen, at IA kommer tilbage på et spor til venstre for Siumut, på alle spørgsmål. Men det er også vigtigt med videre folkelig kamp, og derfor var det meget positivt med dagens demonstration.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Der var også taler af Rimdal Thaarup Høegh, formand for Ikinngutigiit, den grønlandske forening i Aalborg, der belyste faren ved forurening fra uranudvinding og en tale af Palle Bendsen fra Noah der bl.a. fortalte om hvordan de samme virksomheder, man nu vil have til Grønland, har ødelagt miljøet og fordrevet lokalbefolkningen i andre dele af verden og utvivlsomt vil gøre det samme på Grønland.

Niklas Zenius Jespersen, fra Socialisten, holdt en kort tale til manifestationen, hvor han slog fast at den danske venstrefløj har et særlig ansvar for at støtte vores grønlandske kammerater da mange af de problemer Grønland slås med i dag er skabt af den danske kolonisering der efterlod et land ude af balance og afhængig af økonomisk hjælp udefra. Nogen tror, at uranudvinding kan løse Grønlands økonomiske problemer, men forureningen vil blot skabe endnu flere problemer på længere sigt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAReel selvstændighed for Grønland kan ikke skabes ved at tillade en ny økonomisk kolonisering fra amerikanske og kinesiske virksomheder. Reel selvstændig må betyde, at grønlænderne selv bestemmer, og at den grønlandske økonomi tjener det grønlandske folk. Derfor må den offentlige kontrol over økonomien igen udvides og styres demokratisk, ligesom at fagforeningerne må have kontrol over minedrift og sikre at de kommer Grønlands befolkning til gode, i stedet for at profitten ryger til udlandet, samtidig med at billig kinesisk arbejdskraft importeres og landet forurenes. Samtidig må Danmark støtte Grønland i at skabe en sund og selvstændig økonomi som kompensation for koloniseringen. Vi må give et økonomisk alternativ og sikre reel selvstændighed og selvbestemmelse over økonomi og samfund for det grønlandske folk. Vi håber, at kampen mod uranudvinding kan blive et skridt på vejen.