SKP-elever siger: lige løn for lige arbejde!

Af Jeppe Krommes-Ravnsmed

ImageEleverne på teknisk skole siger nej til statsorganiseret løntrykkeri. Det skal være slut med at give sultelønninger på 43 kroner i timen til elever i skolepraktik (SKP). Det er ikke de unges skyld, at der ikke er nok lærepladser. Derfor har Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO) organiseret en kampagne, der skal få regeringen til at forbedre vilkårene. Desværre lytter politikerne ikke til gode argumenter, hvorfor det var nødvendigt at gå i aktion, for at vise, at eleverne mener det alvorligt.

Klokken halv syv om morgenen, den 19 juni, stod hundredevis af unge SKP-elever klar ved blokaderne på landets SKP-centre. I Ballerup, Herlev, Kolding, Nykøbing Falster og Aalborg nedlagde eleverne undervisningen, for at protestere over de urimelige forhold som man må arbejde under, hvis man er så uheldig at stå uden en ordinær praktikplads.
ImageEn del af SKP-eleverne mødtes senere på dagen til fælles demonstration på Rådhuspladsen i København, og gik samlet ind til undervisningsministeriet.

Rosa Lund fra Enhedslisten sagde til demoen at “nok er SKP en nødløsning, men det betyder ikke, at det skal være en dårlig løsning. Eleverne har ret til ordentlige maskiner og sikre arbejdsforhold, og ikke mindst til lige løn for lige arbejde”.

Formanden for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Trine Simmel, sagde at, “SKP-lønnen er lige så lidt til at leve af som SU’en. Det må kræves, at ydelsen kommer op på overenskomstniveau for alle elever.”

Til demonstrationen mødte vi formand for EEO, Morten Ryom, for at høre hvad han mener der bør gøres, hvis ikke politikerne imødekommer elevernes krav. “Hvis ikke politikerne lytter til os, må vi tage skrappere midler i brug og nedlægge undervisningen 2-3 dage næste gang. De skal vide, vi ikke stopper her. Vi vil have en ordentlig fremtid og en løn vi kan leve af. Så længe der mangler lærepladser, fortsætter kampen.”

Image

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggaard, var mødt op for at vise sin støtte til erhvervsskoleelevernes kamp. DSF har ikke nogen konkrete aktioner på tegnebrættet lige nu, men han påpegede, at ungdommen bliver hårdt ramt af nedskæringerne. Derfor vil DSF gå i tale med eleverne på de forskellige uddannelsesområder, for at høre hvad de mener der bør gøres. “Der er så meget på spil for ungdommen lige nu. Hvis politikkerne ikke er i stand til at løse problemerne, bliver vi nødt til at handle på en anden måde, med flere udenomsparlamentariske aktioner.”

Image

 

Advertisements