Sverige: Sundhedspersonale i kamp mod racisme

Svensk sundhedspersonale er begyndt at bære badges mod racisme. Det forsøger ledelsen på Skånes Universitetssygehus sætte en stopper for.

Af Frederik Ohsten

V_rdpersonal_mot_rasismSundhedspersonalet på Skånes Universitetssygehus SUS, der har hospitaler i Malmø og Lund, er begyndt at bære pins med teksten ”vårdpersonal mot rasism” (”sundhedspersonale mod racisme”). Men sygehusets ledelse bryder sig tilsyneladende ikke om budskabet og har sagt, at de vil give advarsler til de, der bærer dem på jobbet.

Situationen er opstået, fordi Jimmie Åkesson, der er leder af det højreekstreme parti Sverigedemokrater- ne, forsøgte at besøge sygehuset og gøre det til en del af sin valgkamp. Men personalet frabad sig besøget og skrev et åbent brev, hvori de tog afstand fra Sveri- gedemokraternes racistiske politik. I brevet lød det, at partiets politik er diskriminerende overfor etniske minoriteter, som der er mange af i Malmø, hvilket strider imod læger og sygeplejernes ambition om at hjælpe alle mennesker og behandle alle lige. Siden denne episode er de antiracistiske badges grebet om sig blandt personalet, som også har fået støtte fra Skånes brandmænd.

SUS’ presseansvarlige meddeler til Svenska Dagbla- det, at ledelsen vil uddele advarsler til personale med de omstidte badges. ”Dels af hygiejnehensyn, dels fordi vi ikke kan have personale, der går rundt med personlige synspunkter på tøjet.”

Personalet har svaret, at hygiejne-argumentet er latterligt, fordi de allerede bærer navneskilte, kuglepen- ne, sakse og andre ting på ydersiden af uniformen. Desuden bærer mange en pin, der er knyttet til deres profession, og mange bærer desuden tegn til støtte for Red Barnet eller en lyserød brystkræft-sløjfe. De skriver desuden:

”Vi ser kun sygdommen, når vi plejer. Aldrig hudfar- ve, køn, seksuel orientering, religiøse eller politiske synspunkter. Vi har etiske regler, som vi må arbejde efter, og som kræver empati fra vores, sundhedsper- sonalets side. Det vil vi vise til vore patienter og deres pårørende. Vi vil kunne vise, at diskrimination ikke er tilladt på vores arbejdsplads.”

Sunhedspersonalet har modtaget støtte fra det sven- ske Kommunalarbejderforbund, Lægeforbundet, og Vårdförbundet, der blandt andre organiserer bio- analytikere, sygeplejersker og jordemødre. Til sam- men repræsenterer de tre forbund omkring 650.000 medlemmer.

Advertisements