Staten må overtage Oticon

Oticon har på trods af overskud besluttet, at høreapparatfabrikken i Thisted skal flyttes til Polen. For at redde de 85 arbejdspladser bør staten skride ind og overtage fabrikken.

Fabrikken i Thisted beskæftiger 217 3F-medlemmer, men firmaets ledelse – høreapparats-mastodonten William Demant – har besluttet at flytte lagerfunktionen samt dele af produktionen til Polen, så selskabet kan betale en lavere løn til de ansatte og score en endnu højere profit til aktionærerne, end det allerede er tilfældet i dag. I alt er det planen, at 85 ansatte, primært 3F’ere, skal fyres i løbet af i år.

Det seneste regnskab fra William Demant viser ellers et solidt overskud på 1.157 millioner kroner. – Der er for alvor ved at trænge ind nu, hvad der er sket. Vi er rystede over, at så mange skal fyres og over, at det sker i en periode med sorte tal på bundlinjen. Stemningen er meget dårlig, oplyser fællestillidsrepræsentant Karin Ubbesen til Fagbladet 3F.

– Det, der er sværest at forstå og det, kollegerne snakker om i dag, er, at der fyres så mange, selv om der ikke er røde tal, men overskud. Fordi firmaet vil tjene mere og mere, siger hun til bladet. Arbejdsgiverne har i nogen tid lagt op til fyringerne. Blandt andet har de ansatte i Thisted skullet lære arbejdere fra Polen op, så forudsætningerne dermed var lagt for udflytningen af deres egne arbejdspladser.

Oticon-fyringerne i Thisted er symptomatisk for de danske kapitalister i disse år: kynisk profitjagt driver dem til at lukke gode, velfungerende arbejdspladser. Det giver måske mening for aktionærernes kortsigtede Matador-spil. Men for samfundet som helhed er det uacceptabelt.

Derfor bør staten skride ind, konfiskere fabrikken og dens værdier og drive hele baduljen videre under en ny ledelse, der er valgt af de ansatte selv, deres fagforening samt repræsentanter fra stat og kommune. Der er hårdt brug for, at 3F og resten af fagbevægelsen fører en kampagne for nationalisering af lukningstruede arbejdspladser, så overklassens fabriks-destruktion kan blive stoppet.

Advertisements